Spenatpannkakor med tonfisk och mozzarella

Jag fick inspiration från ett recept på nætet och valde sjælv att æta pannakorna med tonfisk och mozzarella. På det pannkaksrecept jag føljde stod att smeten skulle ræcka till 10 pannkakor men jag fick bara till 6 st så rækna med att kanske øka på ingredienserna.

2 ægg
5 dl mjølk
2 dl vetemjøl
lite margarin
en nypa salt
spenat (tinad eller færsk)

Vispa ægg och mjølk. Tillsætt mjøl under vispning och æven salt plus en klick smælt margarin. Hacka spenaten och blanda ner i smeten.
Stek sedan pannkakorna och servera med tex tonfisk på burk och skivad mozzarella eller smaksatt creme fraiche.

Mustig gryta

Ja, ett grytrecept till! Grytor är så himla enkla att göra, kräver minimalt med arbete och sköter sig själva till stor del. Den här gången gjorde jag så här:

2 pers

500 g grytbitar av nöt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt matlagningsgrädde
2-3 dl vatten
5 soltorkade marinerade tomater
2 msk tomatpuré
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 krm dragon
1 krm timjan
1 krm paprikapulver

Hacka löken och fräs den tillsammans med köttet i en gryta. Häll i tomatpurén och låt fräsa med en liten stund utan att den blir brun. Häll på vatten och grädde, salt, peppar och övriga kryddor. Koka upp och låt det hela sedan småputtra i 2 - 2,5 timmar. Lägg i tomaterna när det är ca 1 timma kvar, alternativt låt bli dom om man inte gillar dom. Späd med mera vatten om du tycker såsen har kokat ihop för mycket. Är det för lite sås, häll på mer grädde/vatten och red med maizena. Smaka av om det behövs mera kryddor eller tomatpuré.  Servera med kokt, pressad eller mosad potatis och självklart en fräsch sallad!

Morotssoppa med kräftstjärtar

När jag ändå är igång tar jag med den här soppan också. Den är kanongod och trots att den innehåller mycket morötter så smakar den inte morot, utan bara mustigt och gott! Dessutom är den jättelätt att göra.

Till 4 portioner

6-8 stora morötter ca 800 gram
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
2 msk riven färsk ingefära
3 tärningar grönsaksbuljong
1,2 liter vatten
2 dl creme fraiche
salt
tabasco

kräftstjärtar
dill

Skala morötter, lök och vitlök. Skär dom i små bitar. Fräs dem i olja några minuter utan att de tar färg. Tillsätt ingefäran och låt den fräsa med en liten stund. Häll i vattnet och buljongtärningar och låt soppan sjuda under lock tills morötterna är mjuka, 10-15 minuter. Tillsätt creme fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer. Tycker man att soppan är för tjock (den ska vara krämig) så häll på lite mera vatten. Smaka av med salt och tabasco. Lägg i kräftstjärtarna och dill och låt det bli varmt utan att koka, strö över lite dill. Servera med bröd.

Fetabullar med grönsaksröra

Det här är ett resultat av min virriga hjärna, lyckades blanda ihop två recept men det blev helt OK.

För ca 3 portioner:

1 påse grönsaker av valfritt slag (jag tog lite broccoli,lite wokgrönsaker och lite ärter/majs/paprika)
1 gul lök
1-2 burkar krossade tomater
1 tsk chipotlepasta eller sambal oelek
chilisås
4 hg köttfärs
2 ägg
drygt 1 dl fetaost i tärningar
salt och peppar

Blanda köttfärs med ägg och fetaost, salt och peppar. Forma färsen till bollar ungefär som pingisbollar. Bryn löken i en hyfsat stor gryta. Häll i de krossade tomaterna och chipotlepastan eller sambal och en skvätt chilisås samt salt och peppar. När det kokar lägger man i köttfärsbollarna. Låt det hela koka 15 minuter, dock inte stormkoka.

Det andra alternativet är att i stället ta en burk salsa och och koka upp och sedan lägga i grönsakerna, och när det kokat upp lägga i bollarna och koka som ovan.

Vil man ha det mera matigt kokar man ris till eller serverar klyftpotatis.

Grillade kotletter med ugnsbakade rotfrukter och snabbtsatsiki

Hittade kotletter i frysen (den är alldeles för full och behöver tömmas) och blev grillsugen, så då blev det såhär:

För 2 pers:

4 kotletter (eller karréskivor)
1 sötpotatis
3 morötter
2 vanliga potatisar
1 rödlök

Tsatsiki:
1 brk creme fraiche
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt

Skala och skär potatis och morötter i tärningar om ca 2x2 cm. Skiva löken. Lägg allt i en ugnsfast form och ringla över olja, strö över salt och blanda om. Ställ in i ugn 225 grader tills det känns tuggvänligt mjukt, ca 15-20 minuter. Riv under tiden gurkan på den grova sidan på rivjärnet och lägg i en skå och häll över ca 1 msk salt. Sätt ugnen på grill och öka till 250 grader. Lägg de valfritt marinerade kotletterna på galler ovanför långpanna och sätt in i ugnen och grilla dom tills de blir klara, ca 5 minuter på varje sida. Under tiden kramar man ur vätskan ur gurkan och blandar den med den krossade vitlöksklyftan och creme fraichen. Mal gärna svartpeppar över rotfrukterna innan servering. Jättegott, sa Tina!


RSS 2.0