Köttfärslåda med potatis- och palsternacksmos

Ett nytt recept på en låda, kanske man kan kalla det, gjord på köttfärs. Jättegott, tyckte vi. Så den får väl heta just det 
 
KÖTTFÄRSLÅDA MED POTATIS-och PALSTERNACKSMOS
 
Ingredienser
 
Potatis
Palsternacka
Köttfärs
Lök, vitlök
Tomatpure
Krossade tomater
Riven ost
Smör till stekning och moset
Svartpeppar, chilipeppar, salt ev. andra kryddor efter tycke och smak
 
Koka potatis och palsternacka mjuka
 
Gör under tiden köttfärssåsen. Den ska inte bli som till spagetti; såsig. Tillsätt inget mjöl, inget vatten, utan låt den koka ihop så den blir kort i konsistensen, dvs ganska tjock.
 
Mixa potis och palster till ett fint mos, ha gärna i en klick smör.
 
Bred ut moset i en ugnsform och lägg på köttfärsröran och däröver osten.
Gratinera i ugn i ca 225 grader ca 20 minuter. 
 
 
 
 
 
 

Tomatsoppa

Hittade ett recept på tomatsoppa som jag idag serverade oss till middag. Har gjort lite ändringar i receptet, så jag kan väl säga att det delvis är mitt....en sådan ändring är i alla fall att det är gjort på våra egna tomater, både de färska som ska vara i, samt de krossade.
 
2-3 portioner
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3-4 färska tomater
krossade tomater ca 400 g
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 dl vatten
2-3 dl grädde
salt, peppar, chilipeppar
 
Till serverades bröd och en basilikacreme som jag gjorde på ca 2,5 dl creme fraiche och torkad basilika, kan nog bli godare med färsk. 
 
Gör så här:
Hacka lökarna och fräs mjuka i smör i en hyfsat stor gryta en stund, de ska inte bli brynta. Skär tomaterna i småbitar och häll i dem, krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, kryddor och vatten. Låt koka i 10 minuter. 
Mixa soppan med stavmixer och häll i grädden. Ställ tillbaka på plattan och låt bli varmt igen och smaka av kryddningen.
 
 
 

Purjolökssoppa

Vi har ju fortfarande en hel del grönsaker kvar på lagring från höstens skörd. Hittills har ju vintern varit bra just ur lagringsaspekten, det blir inte fryskallt i garaget, men ändå behöver vi hitta lite nya rätter för att förbruka det vi har, Fick en hel del purjo och en gång tidigare i vinter hittade jag ett recept på en purjo- och palsternackssoppa som jag gjorde. Problemet är bara att hitta receptet igen. Så den här gången när jag hittade ett recept på bara purjo tänker jag spara det här, så jag vet var jag ska hitta det. Det är som sagt inte mittt, utan hämtat från en blogg som heter Lolas mat. Väldigt gott blev det och billig mat är det också.
 
Till oss två gjorde jag så här:
 
1 stor eller två små purjo
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
100 g philadelfiaost, alternativt 50g ost och 1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 pkt bacon
 
Skär purjon i bitar och lägg i en gryta med smör, det ska inte stekas utan låt purjon smälta på svag värme. Efter ca 5 minuter hälls vatten på och buljongen läggs i. Låt det koka i 10 min och mixa sedan soppan slät. Häll i osten och grädden och lite vitpeppar och ställ tillbaka på spisen och låt sjuda i minst 15 minuter, gärna 20. Under tiden delas baconet i bitar och knapersteks och läggs som garnityr/tillbehör på sopptallriken. OBS, salta inte i soppan, baconet saltar tillräckligt.
 
 

Palsternackslåda

I det ursprungliga receptet till det här skulle det vara potatismos, så det kan man också ha, men palsternackorna växer också som vilddjur hos oss i år, och är såå mycket godare än potatis. Tycker jag!
 
Inte skulle det heller vara annat än tomatpuré i köttfärsröran i det ursprungliga, men vi har massa tomater vi behöver äta upp, så det blev färska små tomater som fick hamna i röran. Skulle nog rekommendera att ha i lite tomater, även om jag tror att en burk krossade ger för mycket väta i det här. Lägg hellre i körsbärstomater. Dela dem först (det gjorde inte jag och fick krossa mina med sleven, risken är alltid att de ploppar iväg ut på spisen....)
 
Till detta hade jag pressgurka, jättegott! Den näst sista egenodlade gurkan. Pressgurka är vanlig gurka som ligger i en lag av vatten, ättika och socker, jättegott! Ica.se har ett bra recept på det
 
Till två pers
 
3 hg köttfärs
en gul lök
en rejäl klyfta vitlök
2 msk tomatpure
tomater motsvarande ca 3/4 burk körsbärstomater kanske
salt, svartpeppar, chili, ja, den kryddning man brukar ha till sin köttfärssås
 
ca ett halvt kilo palsternacka
 
Riven god ost
 
Dela palsternackan i ett par centimeter stora bitar och koka dem mjuka.
Under tiden det kokar steks köttfärssröran ihop.
Mixa palsternackan till ett mos och bred ut i en form, bred sedan köttfärsröran över och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 225 grader. Tidsmässigt räcker det att osten blir lite gyllenbrun, allt är ju redan tillagat. Strödde lite persilja över (gott om det också). Det roliga är att vi har hälften kvar, alltså en middag till, det var mycket mättande!
 
 
 
 
 

Rödbetsbiffar med bacon

Det är ju skördetider och i år har vi fått mycket mer både rödbetor och palsternackor än tidigare år (för att vi sått mer...😁), och då måste man hitta nya/fler sätt att tillaga dem.
 
Ett är rödbetsbiffar. Det blev alldeles väldigt gott och alldeles väldigt billigt, ca 15:- för en middag till två.
 
Våra rödbetor har blivit gigantiska i år, men jag tror att ca ett halvt kilor rödbetor kan vara lagom till två personer. Så:
 
rödbetor rivna på den grövsta sidan på järnet
lite lök av någon sort, jag tog purjo eftersom vi har mycket sådant också
salt och vitpeppar
2-3 ägg
1 pkt bacon
 
Riv betorna och krama ur så mycket saft det går. Krama gärna ur i en behållare och drick upp det urkramade, jättegott och jättenyttigt!
 
Blanda med hackad purjo,kryddor och uppvispade ägg.
 
Smält smör i en stekpanna och klicka i rödbetssmeten och stek på mellanvärme ca fem minuter per sida. Servera med stekt bacon. Lätt som en rödbetsplätt!
 
 
 
 

Grönkålssoppa

Sista grönkålssoppan från egen odling blev det i kväll. Har provat olika recept och det här är min blandning med lite från varje. Väldigt god, och väldigt mättande.

 

Grönkålssoppa 2 pers

Grönkål, ca 200 g, fryst eller färsk

1 gul lök

Grädde ca 3,5 dl

Vatten

En tärning grönsaksbuljong

Muskotnöt, vitpeppar, salt

Wienerkorv eller prinskorv i slantar, ägghalvor

 

Fräs lök en stund utan den tar färg, lägg sedan i grönkålen och låt den smälta ner och fräsa med ett tag. Tillsätt sedan ca 5 dl vatten, buljong och kryddor. Låt puttra minst 15 minuter, gärna upp mot en halvtimma, mixa sedan soppan. Ställ tillbaka på spisen och tillsätt grädde, den mängd som ser ut att bli bra. Låt puttra ett tag till så grädden får tjockna lite. Späd med vatten om soppan blir för tjock, lägg i korven och låt koka upp. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Servera när allt är varmt igen.

Bild med bara kål och lök under fräsning

 

 

 

 


Kyckling med fetaostgratinerade rödbetor

När man odlar grönsaker man inte gjort förut, hamnar man (om resultatet blir bra) i situationen att man behöver utöka tillagningsmöjligheterna för att variera hur de äts. Så blev det i år med rödbetorna. Av någon anledningen kombinerade jag sökningen rödbetor och kyckling. Fastnade för ett recept från Tasteline och gjorde det i kväll. Det blev jättegott! Några smärre förändringar gjorde jag; använde creme fraiche istället för turkisk joughurt , mer honung och Feta än det som angavs, samt basilika istället för persilja. Men kanongott blev det!

2 pers

2 kycklingfileter

3 stora rödbetor

1 pkt fetaost

Ca 1msk honung

Ca 1,5 msk olivolja

Drygt 1 dl creme fraiche

Svartpeppar, salt, timjan och basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och dela dem i bitar. Lägg i en ugnssäker form. Blanda olivoljan och honung med lite salt, rör ihop och häll över rödbetorna och rör om ordentligt. Ställ in i ugnen i ca 30-35 minuter.

Skiva kycklingfileterna och krydda dem med svartpeppar, salt och timjan. Stek dem tills de är genomstekta.

Ta ut rödbetorna efter den dryga halvtimman och klicka över CF och rör om för att få upp den goda honungsskyn. Lägg på den smulade fetaosten och gratinera ca 5 minuter. När det är klart ta ut och strö strimlad basilika över och servera med kycklingen. Vi tog även lite egenodlade sockerärter till. Blev en fin brytning.

 

 

 
 

 


Kyckling i dillsås

När jag var barn fick man ibland en rätt som kallades dillkött. Det var kalvkött som serverades i en syrlig dillsås. Jättegott. Men kalv är dyrt och ofta svårt att hitta, så när jag såg ett recept på kyckling i dillsås i ICA:s Buffétidning var jag tvungen att testa. Det här receptet är hyfsat omgjort, och jättegott tycker jag!

2 kycklingfileter

Grädde ca 2 dl

Morötter ca 5/6 st, broccoli, sockerärter efter behag

1 dryg dl hackad dill

Ca 1 msk ättika

Hönsbuljongtärning

Salt o peppar

 

Skär fileterna i hyfsat stora bitar, morötterna på längden och även på tvären om de är stora.

Fräs kycklingen i smör i en gryta utan att de tar färg, lägg i morötterna när kycklingytan inte är rå längre. Låt det steka så en stund, fortfarande utan att kycklingen får färg. Häll sedan på grädde och lägg i buljongtärningen. Låt puttra till morötterna börjar mjukna, eller är så mjuka man vill ha dem.

Lägg i dillen och tillsätt ättikan. Ibland har jag haft 1 msk, ibland lite mer, salta och peppra försiktigt. Lägg i broccolin och låt koka med några minuter och smaka av. Sockerärterna läggs i sist när allt är klart och rörs ned innan grytan tas från spisen. Såklart kan man ha potatis till om man vill, vi tycker det räcker med grönsakerna.

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 


Kassler med falsk potatisgratäng

Idag överraskade jag nästan mig själv. Hade tänkt annan mat som av olika anledningar inte lagades. Alternativet kassler finns nästan alltid i vår frys och idag fanns även ett halvt vitkålshuvud i kylen. Så kassler och vitkål. Brukar göra stuvad vitkål med ganska mycket muskotnöt i till isterband, vilket är gott. Kändes som jag ville göra lite annorlunda till kasslern.

Tänkte att lite riven ost i, gör det hela lite krämigare, och nästa tanke blev dragon. Rätt tänkt. Det smakade potatisgratäng, men utan potatis! Jättegott! Dessutom snabblagat och billigt. Kanske skulle haft i en liten vitlöksklyfta? Testar det nästa gång!

Så här gjorde jag:

Kassler till 2 pers

Ca 3 dl grädde

Riven ost, ca 2-3 dl

Dragon, vitpeppar, salt (tänk på att kasslern är salt)

 

Strimla vitkålen tunt och skiva kasslern

Häll grädden i en gryta och lägg ner vitkålen. Låt koka upp och lägg sedan ner osten och låt den smälta. Häll i vitpeppar, salt och dragon efter smak, hade nog en halv matsked dragon ungefär. Låt puttra tills vitkålen är önskat mjuk. Fräs på kasslerskivorna i en stekpanna. Klart!

 

 

 

 


Spenatsoppa extra alt

Det gjordes spenatsoppa hos andra här i veckan och jag blev så sugen. För egen del var det länge sedan jag gjorde sådan, fast vi försöker äta soppa en gång i veckan. 
 
När barnen var små blev det oftare spenatsoppa, och för det mesta hade jag korv i den. Denniskorv. Det ville jag inte ha nu och hittade Ica´s Ostwurst med Ementahlerost i. Det blev riktigt gott. Och så ägghalvor förstås.
 
Så här gjorde jag:
 
ca 3,5 dl grädde i en gryta
ca 1/2 påse fryst spenat
1 tärning grönsaksbuljong
vatten 
salt och peppar
 
Korv och ägghalvor
 
Hällde grädden i en gryta och la i spenaten och buljongtärningen. Lät det koka upp och spädde med vatten till önskad mängd och konsistens. Lite salt och peppar, men låt det vara lite mindre salt än vanligt eftersom korven tillför en hel del sälta. Bättre salta i efterhand. När det kokat upp igen hällde jag i korven och tog det från värmen och serverade. Väldigt mättande och gott! Det går absolut lika bra att lägga korven i tallriken precis som med äggen, och hälla soppan däröver.
 
 

Restlåda

Den här gången var det skinkstumpen som blev kvar efter jul som behövde fås bort, men det kan vara andra rester också - av en stek, köttbullar eller annat. Såklart kan man också köpa en bit vanlig rökt skinka att använda också. Eller korv.
 
Så här gjorde jag restlådan;
 
En bit julskinka 
Morötter från frysen (egenodlade!)
En bit purjo (också egen)
Paprika
Äggsmet på fyra ägg och ca 1 dl grädde samt salt och peppar
Riven ost
 
Morötterna förkokte jag jag lite, använder man färska får man koka dem lite längre. Låt ånga av och lägg sedan i formen tillsammans med ganska mycket purjo och ett gäng paprika, använd ca en. Slå äggsmeten över och så osten därpå. Gratinera i 20 - 25 minuter. Servera med tex pasta om man vill, men vi äter det som det är. Enkelt och gott.
 
 
 
 
 

Torsk med morotssås

Fisk äter jag för att man ska, inte för att jag vill. Gillar inte fisksmaken. Så ska jag äta fisk, ska den blandas med andra goda smaker, annars funkar det inte.
 
Har en rätt som funkat, men som jag på sista tiden tröttnat på. Gjorde om den lite grann och då kändes den ganska bra. Maken tyckte att det blev jättegott.
 
2 pers
 
1 pkt torsk eller hoki skuret i bitar
3 grovt rivna morötter
ca 1 msk riven ingefära
1 krossad vitlöksklyfta
creme fraiche och grädde
1/2 tärning grönsaksbuljong
pressad citron
dill, salt, peppar
 
Fräs de rivna morötterna i en stekpanna eller stekgryta i smör en stund. Lägg i vitlök och ingefära mot slutet. Klicka i creme fraiche och rör ut, späd med grädde. Ca 50/50 av vardera och den mängd man behöver beroende på antal portioner. Jag tog ca 2dl cf och kanske 1,5 dl grädde. Lägg i buljongtärning och pressa över lite citron, kanske 1 msk, salta och peppra försiktigt. Rör om och lägg i fisken. Låt puttra och lägg under tiden i dillen. Kanske behöver såsen spädas med vatten och det hela smakas av med mer citron och kryddor.
 
Hur lång tid man låter det puttra beror på hur gärna man vill bli av med fisksmaken, ju längre desto mindre smak. Rätten räcker säkert till tre eller fyra personer om man serverar potatis, ris eller pasta till, då kanske det behövs mer cf och grädde. Vi kör utan.
 
 

Lövbiffsgryta

Har några få recept där jag använder lövbiff och går runt på dem. Igår sökte jag runt på lite olika recept för att hitta något nytt som lät bra, men det slutade med att de fick funka som inspiration. Mitt hopplock blev så här och maken var väldigt nöjd:
 
2 pers
 
lövbiff i lämplig mängd (ca 3 hg)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
ca 2 msk tomatpuré
ca 2 msk chilisås
ca 2 tsk paprikapulver
ca 1 msk kalvfond
en skvätt balsamvinäger
svartpeppar, salt 
1 tsk svartvinbärsgele
grädde
 
Skär lövbiffen både på längden och tvären i centimeterstora bitar, hacka lök och vitlök. Fräs allt tillsammans tills köttet blivit brynt. Häll på paprikapulver, tomatpuré och chilisås och rör runt. Häll i grädden, fonden, gelén, balsamvinägern och övriga kryddor.
 
Låt det puttra under lock minst en halvtimma. Slanta moroten/morötterna och lägg i dem. Fortsätt puttra i minst en halvtimma. Kokar det ihop för mycket så häll på mer grädde alternativt vatten, eller båda. Smaka av om det behövs mer kryddor.
 
Servera gärna med saltgurka och gele.
 

Chorizogryta

Det här är inte ett helt självpåkommet recept. Det är ett recept jag hittade som jag har modifierat lite grann. Vi åt det i kväll och det blev väldigt gott och hamnar därför här - för mitt minnes skull!
 
2 pers
 
1 pkt chorizokorvar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten zucchini
3 morötter
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
ca 2,5 dl grädde
skvätt kalvfond
ca 1,5 tsk chipotlepasta
svartpeppar o salt
 
Hacka lök och vitlök, strimla morötterna och skiva chorizon i ca cm-stora skivor.
Fräs detta en stund i smör utan att löken tar för mycket färg, häll sedan på krossade tomater och grädden. Häll i kryddorna. Låt koka upp och puttra.
 
Skär sedan zucchinin två gånger på längden och sedan tvärs över så det blir bitar på ca 3x3 centimeter och dela paprikan i samma storlek. När morötterna har mjuknat en aning så läggs även dessa grönsaker ner och får koka med tills de har mjuknat en aning. Smaka av och krydda mer om det behövs, vi vill ha det ganska kryddigt. Vi valde att inte ha något mera till, men ris kan man såklart välja till. Eller bröd.
 
Och såklart ska man ha en fin "före"-bild eller en "på-tallrikenbild" men här är en på det som blev kvar i grytan när vi ätit färdigt! ;)
 

Fläskfilet i senapssås

Oj, vad det var länge sedan det gjordes ett inlägg här! Men det ska ju finnas anledning.
 
Anledningen nu är inte något egenskapat unikt, utan snarare egenskrapat. Ihopskrapat från olika sidor som dök upp när jag ville göra fläskfilet med senapssås ikväll. Det var så länge sedan jag gjorde det så jag kände att det var läge att söka lite. Så för att slippa söka nästa gång så får det hamna här - eftersom vi tyckte det blev riktigt gott.
 
2 port
 
1/2 fläskfilet
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
0,75 msk dijonsenap
1,5 msk starksöt senap
2,5 dl grädde
en skvätt vitt vin med eller utan alkohol
1 tsk kalvfond
ca 1 msk dragon
svartpeppar o salt
 
Hacka lök och vitlök. Skär fileten i skivor, ca 2 cm. Blanda grädde, kryddor, fond och senap.
 
Lägg köttet i en stekpanna tillsammans med löken och bryn på inte för hög värme, löken behöver inte bli brynt. Krydda köttet med salt och svartpeppar under tiden. Slå på gräddblandningen och låt puttra tills köttet är genomstekt. Smaka under tiden av och slå på den skvätten vin som behövs.
 
Servera med valfritt och en sallad.

RSS 2.0