Chorizogryta

Vet att jag gjort liknande förut och trodde jag lagt in nåt slags recept, men sökte och det verkade inte så. Eftersom vi båda tyckte att denna blev väldigt god, lägger jag in den , om inte annat för mitt eget minne!
Fick ju en halv zuccini och en liten paprika över efter kycklingäventyret i söndags, så de passade bra att bli av med. Chorizo fanns i frysen sen tidigare, morötter och vitkål finns som oftast i kylen, så det blev så här:

1 pkt (3 chorizo) i bitar
1 gul lök
1 morot
1 paprika
1/2 zuccini
en liten bit vitkål
1 vitlöksklyfta
1 burk krossad tomat
en skvätt chilisås
1 msk Aivar Relish - stark
svartpeppar
salt

Sås
1 dl creme fraiche
1 krossad vitlöksklyfta
lite salt

Hacka lökarna, skär moroten i stavar, paprikan och zuccinin i bitar, strimla vitkålen. Bryn lök och morot i smör i en gryta. Det ska inte ta färg, bara mjukna lite. Häll sedan ner övriga grönsaker samt chorizo och låt fortsätta fräsa några minuter. Häll sedan ner krossade tomater, chilisås och Aivar - kan nog behövas en skvätt vatten också. Krydda med salt och peppar och låt puttra 10 -15 minuter.
Gör under tiden "såsen". Jättegott med en klick till grytan!
Billig mat, görs den till en person blir den bara godare när den värms nästa dag!


Allt-i-ett-kyckling i ugn

Av nån anledning har söndagar blivit en "kycklingdag" hos oss. Kanske för att även utan nån speciell planering går det alltid att göra nånting med ett par kycklingfileter. Dock blir det ju gärna så att man går runt på samma varianter. I förra veckan hittade jag ett recept i Aftonbladet som lät värt att pröva och det blev kanongott. Gjorde en del ändringar mot orginalet och det här är min version:

2 kycklingbröst
3 mellanstora morötter
1 paprika
0,5 zuccini
en bit purjo (1 rödlök går lika bra)
torkad rosmarin (orginalreceptet säger 0,5 kruka färsk, och jag hade nog lite lite kvar i min kryddburk)
4 msk olja - tog 2 msk avocadoolja citron och 2msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1,5 msk flytande honung
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt

Dippsås:
1 aubergine
100 g fetaost
1-2 vitlöksklyftor
1/4 citron
1 msk avocadoolja naturell
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginen på längden. Skär ett par snitt i köttet, ringla över olja och sätt in i ugnen ca 20 min.
Skala morötter och ev rödlök. Skär alla grönsaker i klyftor, morötterna gärna i något mindre sådana, och lägg grönsaker och kyckling i en långpanna.
Gör en marinad av olja, balsamvinäger, honung och kryddor enligt ovan och häll över kyckling och grönsaker. Rör runt ordentligt.
Flytta auberginen längst ner i ugnen om den inte är färdig och sätt in långpannan med kyckling och grönsaker i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Ta ut auberginen när den är mjuk och färdig, låt den svalna så den blir hanterbar.
Gröp sedan ur den med en sked och lägg i matberedare eller en mixerburk. Tillsätt vitlök, fetaost, citronsaft och olja och mixa till en dipsås. Smaka av med salt och peppar. Servera till kyckling och grönsaker.
Den fetaostförpackningen jag köpte innehöll 150 g ost, det som blev över smulade jag över kyckling och grönsaker.

RSS 2.0