Kassler med krämig röra

Total fantasibrist gjorde att jag plockade fram kassler ur frysen idag. Det går alltid att göra NÅGOT med kassler. När jag vittjade kylen på eftermiddagen upptäckte jag både morötter och vitkål som behövde ätas upp innan jag åker bort i morgon. På eftermiddagen är min hjärna mer kreativ än den är på förmiddagen så det blev så här:

2 pers

4-6 skivor kassler
2 grovt rivna morötter
en bit strimlad vitkål
en hackad klyfta vitlök
ca 2 dl creme fraiche
ett par msk chilisås
svartpeppar, chilipeppar och salt

Koka morötter och vitkål en stund i vatten så de blir lite mjuka. Häll av i durkslag och låt ånga av. Lägg tillbaka i kastrullen och klicka i creme fraiche så det blir en krämig röra, lägg i vitlök, chilisås och kryddor. Ställ på platta och låt puttra.

Under tiden så smält en klick smör i stekpanna och stek kasslern. Slå gärna stekfettet som blir kvar i morots/vitkålsröran. Servera! Snabbt, gott och billigt som vardagsmat!


Krämig laxpanna med smörslungad spenat

Nu var det länge sen, men idag gjorde jag det igen! Geggade ihop saker jag hade i kyl och frys och det blev faktiskt riktig, riktigt gott! Och enkelt! Och LCHF! Fast det kan man ändra på om man vill!

2 pers

2 st portionsbitar av lax skurna i bitar, ca 2x2 cm (eller så)
1/5 purjo, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 paket Creme Bonjour vitlök och örter, eller Ica:s dito
grädde och eventuellt nån klick creme fraiche
ytterligare kryddörter om man vill, jag hällde ner en rejäl skvätt fryst persilja
salt och vitpeppar/citronpeppar

Fryst hackad spenat

Fräs lökarna i smör i en stekpanna. Lägg i osten, häll på ca 1 dl grädde och kryddor, rör om och låt koka upp. När det puttrar så läggs laxbitarna i och får puttra med. Tycker man att såsen är för tjock kan man hälla på en liten skvätt vatten, är den för tunn så klicka i creme fraiche!

Smält nu en rejäl klick smör i en gryta och häll i den frysta spenaten. Rör om då och då tills spenaten tinat och puttrat på en stund. Nu är även fisken klar!

Vill man inte ha LCHF-stuk på det hela kan man skippa spenaten och koka pasta eller ris till, men spenaten var ett riktigt gott komplement till!

Apelsinkyckling

Det här är ett recept jag haft länge, men inte gjort på flera år. Idag gjorde jag om det en del och det blev mycket godare!

2 pers

2 kycklingfileter
1-2 vitlöksklyftor rivna, hackade eller pressade
1 msk riven färsk ingefära
koncentrerad apelsinjuice, alt 1/2 färskpressad apelsin
1/2 hönsbuljongtärning
2,5 - 3 dl grädde
salt o peppar

Skär kycklingen i skivor eller bitar och stek dom i smör i stekpanna så dom får lite färg. Ställ åt sidan.

Fräs lite mer smör i en kastrull och lägg i lök och ingefära. Häll på grädde och apelsinjuice. Används koncentrat, så ta inte mer än ett par matskedar till att börja med, bättre att hälla på ytterligare några droppar om det behövs. Använder man utspädd juice tror jag att en halv deciliter kan vara en bra början. Lägg i bulgong och salta och peppra. Lägg ner kycklingen när det kokat upp. Låt puttra 5-10 minuter.

Under tiden fräser man lite wokgrönsaker i smör i stekpannan och serverar sedan till.  


RSS 2.0