Barbequed spareribs

Det här är ett recept jag lärde mig när jag var barnflicka i Canada för ungefär 100 år sedan. Gjorde det en hel del när de små verkligen var små, så de kanske har tröttnat på det. Oerhört lättlagat och gott och sköter sig självt till stor del. Jättebra recept såhär på hösten, dels för att det är lite kryddigt och dels för att nu när julskinkorna produceras blir det extrapris på övrigt fläskkött!

Till 4 personer behövs:

ca 1,3 kilo tjocka revbensspjäll (helst knäckta, dvs de har sågat av benet)
1 gul lök
gärna en vitlöksklyfta
1 liten flaska chilisås
1 tsk Worchestershiresås
några stänk citron
chilipeppar, salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär spjällen i fyrkanter, alltså där de är knäckta samt dela dom en gång på andra ledden så det blir ca 5x5 centimeterbitar. Lägg dom i en gryta med fettsidan neråt, grytan ska klara att vara i ugnen  och sätt in grytan i ugnen. Hacka löken och bryn den i lite smör i en kastrull. Häll på hela flaskan med chilisås. Fyll flaskan med vatten och töm det i kastrullen. Tillsätt pressad vitlök,  Worchestershiresås, några stänk citronsaft (går bra med en sån där gul plastcitron) salt, peppar och chilipeppar. Låt småputtra 20 minuter, rör då och då. Ta ut grytan med spjällen från ugnen och häll på såsen. Ställ tillbaka i ugnen och låt stå i ytterligare ca 1 1/4 timma. Köttet ska vara så mört så det lätt lossnar från benen. Servera med ris. 

Kyckling med pasta och pestosås

Säkert kan nån annan ha kommit på det här receptet före mig, men ikväll kom jag på det i alla fall och vi tyckte det blev helt OK! Liten reservation för att man kan behöva plussa på nåt här och där, för min del uppfanns den som sagt ikväll och kan finslipas ytterligare!

För 2 personer:

2 kycklingfileter
1/2 röd och 1/2 grön burk pesto (alt 1 av någondera)
ca 5 marinerade soltorkade tomater
1 pkt matlagningsgrädde
ca 1 krm av vardera salt och peppar, gärna svartpeppar

Hacka tomaterna. Strimla kycklingen och fräs den i olja eller smör tills den får lite färg. Häll på grädden och klicka i peston samt lägg i tomaterna. Krydda med salt och peppar och smaka av om det behövs mera pesto. Låt puttra en stund. Servera med pasta (vi använde bandspagetti) och ställ fram peston för den som vill ha mer smak. Det är säkert jättenyttigt och gott att servera en sallad till eller komplettera med broccoli eller så i såsen!
 

Bertans bröd

7   dl   mjölk
1,5 dl  ljus sirap
1,5 dl  mörk sirap
1,5 dl  kli
1 l       vetemjöl
1 l       rågsikt
1 tsk   salt
25 g    jäst

Värm mjölken till ca 35- 37 grader( fingervarmt) och lös jästen. Tillsätt sirap, kli samt salt och rör om. Tillsätt mjölet allt eftersom och bearbeta tills en smidig deg har uppnåtts. När degen har fått en lagom konsistens så mår den bra av att vila i 10 minuter.
Dela degen i fyra lika stora delar och forma till avlånga limpor.
Lägg limporna på en plåt, täck över med en handduk och låt dom jäsa i ca 45 minuter. Jäsningstiden kan variera beroende på temperatur på mjöklen samt även temperatur i rummet.
Slå på ugnen och ställ den på 175 grader.
Efter jäsning pensla brödet lätt med lite ljummet vatten. ( Man kan även ha en aning sirap i vattnet)
Baka av i nedre delen på ugnen i ca 45 minuter, eller tills brödet fått en fin färg.
Avnjut sedan brödet i en harmonisk miljö.

Räk-och chilipaj

image2

Den här pajen är ohyggligt god! och så lätt. Godast är om man gör den dagen före man tänkt äta den, äter man den direkt efter den gräddats blir den lätt slabbig och rinnig men ändå god. Men jag föredrar att äta den dagen efter.

Det här är för en pajform.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella lätt

Fyllning:
Ca 1- 1 ½ paket keso cottage cheese chili
Ca 200 g räkor
4 ägg
salt
peppar
Dill efter tycke och smak
Riven ost

Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min. Vispa upp äggen och blanda med cottage cheese, räkorna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.
Så jäkla lätt och galet gott! Toppa med dillen för bästa finnish!

Kantarell- och lövbiffspanna

Den här har jag fått klart godkänt på ikväll, lätt-och snabblagad var den också! Vi åt den med klyftpotatis, går nog bra med kokt potatis också.

Detta behövs för 2 personer:

2 stora lövbiffar (med stora menar jag ca 15 cm, ta annars 3, eller 4 om man vill ha matlåda)
1 gul lök
1 burk kantareller (eller hellre egenhändigt plockade, vi använde de som Markus plockat, så GODA!)
3 dl vispgrädde
salt, peppar

Strimla lövbiffen och hacka löken. Ska potatisen vara i ugnen ca 20 minuter så sätt in den nu.
Stek sen köttet i stekpanna och lägg det åt sidan på en tallrik. Fräs lök och kantareller på medelvärme en stund, sådär 5 minuter. Tillsätt köttet och häll på grädden, salt och peppar. Tror att ca 1 tsk salt och 2 krm peppar är lagom, helst svartpeppar. Låt det hela puttra på svag värme en stund, kanske 5 minuter, så att grädden tjocknar och smakerna får gifta sig. Smaka av om det behövs mer salt och peppar, tänk på att potatisen "äter" en del av kryddningen, så var inte för snål! Servera med klyftpotatisen och svartvinbärsgelé och kanske en sallad.

RSS 2.0