Asiatinspirerade köttfärsbiffar med grönsaksröra

Återigen en "man-tager-vad-man-haver" samt att hungern brukar vara en bra källa till inspiration. Vi tyckte båda att det här blev gott. Självklart är det LCHF:

Till biffarna:
4 hg köttfärs
2 ägg
1/2 dl grädde
ca 1 msk soya
ca 1 msk sweet chilisås
salt, peppar, muskotnöt och spiskummin

Grönsaksröra:
1 zuccini skuren i 1cm bitar som sedan delas på mitten
1 röd paprika skuren i bitar/strimlor
1/2 purjolök skuren i strimlor
ca 1 msk riven färsk riven ingefära
1-2 vitlöksklyftor finhackade

Skär alla grönsakerna. Smält ordentligt med smör i en stekpanna. Forma biffar av färsen och bryn dom på ganska hög värme till de fått en fin stekyta. Häll på resterande grädde (2,5 dl), soya och sweet chilisås och låt puttra till biffarna är genomstekta.
Hetta upp olja (eller smör) i en annan stekpanna och lägg i alla grönsakerna. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Stek till zuccinin och paprikan mjuknat något men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Servera!


Köttfärsbiffar med gräddig vitkåls- och kantarellröra

Enligt vår nya övertygelse LCHF-mat komponerade jag ikväll det här, som blev jättegott:

2-3 port

1/3 vitkålshuvud
1 gul lök
1 brk kantareller
2 stora tsk senap
ca 3 dl grädde
några stänk soya
salt, peppar

4 hg köttfärs (går lika bra med fläskfärs)
1 ägg
salt, svartpeppar

Strimla vitkålen och hacka löken. Blanda färs med ägg, salt och peppar. Smält en rejäl klick smör i en stor stekpanna och lägg i lök och vitkål. Låt det smälta och mjukna på inte alltför hög värme. Lägg i kantarellerna och låt dem puttra med en stund. Smält ytterligare en rejäl klick smör i en annan stekpanna och forma snabbt färsen till biffar och lägg ner dem i pannan. Stek dem på medelvärme. Häll grädden över vitkålsröran samt tillsätt senap, soya och kryddor, låt det puttra medan biffarna blir klara. Häll, när biffarna är klara, gärna lite stekflott från biffarna över vitkålsröran. Enkelt, mättande, nyttigt och gott!

RSS 2.0