Kassler med gräddig svamp- och vitkålsröra

Har ju lagt in en hel del recept på den här sidan och emellanåt kan det vara lite svårt att komma ihåg om idén man har är första gången man får, eller om det är nåt gammalt bortglömt som det undermedvetna delar med sig av.

I alla fall så vill jag dela med mig av kvällens middag som jag inte tror att jag gjort förut. Ingen av oss kände igen smak och utseende i alla fall ;-) (kan även bero på åldern).

Finns fortfarande trattkantareller kvar i vår frys:

2 pers:
ca 6 skivor kassler
ca 2 dl trattisar (alt 1 burk vanliga gula)
1 gul lök
ca 2 dl strimlad vitkål
ca 3 dl grädde
senap
soya
salt och svartpeppar

Bräck kasslerskivorna hastigt. Lägg åt sidan. Bryn kantareller och lök i smör. När de nästan är klara så lägg i vitkålen och låt bryna med en stund. Häll på grädden. Börja med en mindre mängd och späd om det behövs. Häll i en skvätt soya. Klicka i senap - jag använde ca 1 tsk vardera av Dijon och starksöt senap, peppra och salta, men var försiktig med salt, kasslern är ju väldig salt i sig. Låt puttra en stund. Smaka av och lägg i kasslerskivorna och låt dom bli varma. Servera - snabbt, gott och LCHF!

Tomat- och ostgratinerade tonfiskwraps

Enkelt och gott sätt att använda burktonfisk, krämiga och goda!

För 2 personer:

1 burk tonfisk i vatten
1dl remouladsås
1/2 dl creme fraiche
1/4 - 1/5 finhackad rödlök
2 krm ceyennepeppar
salt
4 mjuka tortillabröd (mellanstora)
chilisås
riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka löken. Häll av vattnet från tonfisken och häll i en skål och blanda med remouladsås, creme fraiche och lök. Smaka av med cayennepeppar och salt. Fördela blandningen på de fyra bröden, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Häll över några klickar chilisås på varje rulle och smeta ut det över hela rullen. Strö över riven ost och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Servera gärna med sallad på paprika och tomater.

Vardagsfisk

Mina barns farmor serverade till jul ägghalvor med vispad grädde utblandad med vanlig kaviar, typ Kalles. Det var jättegott och jag snodde detta och serverade i många år samma sak. Denna tanke dök upp i mitt huvud häromsistens och har legat och grott ett tag; kan man inte ta kaviar och kanske creme fraiche och blanda ihop och låta få bli nån slags sås till ett fiskblock?

I dag var det dags att testa. Det blev faktiskt riktigt, riktigt gott, och enkelt! Som tillbehör använde jag morot och vitkål, uppblandat med lite lök. Så här jag gjorde jag:

2 pers:

1 st fiskblock, jag använder Hoki
2 medelstora morötter, grovt rivna
1 bit vitkål, strimlad (ungefär lika stor hög som morötterna)
1/2 gul lök, hackad
1,5 ca dl creme fraiche
1,5 ca dl vispgrädde
en rejäl klick kaviar, drygt 0,5 dl
lite dill
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs grönsakerna i smör i stekpanna en stund så de mjuknar. Lägg fiskblocket i en ugnssäker form och lägg grönsaksfräset runt om. Krydda blocket med salt och vitpeppar. Blanda creme fraiche, grädde, kaviar och dill - fryst, torkad eller färsk hackad. Klicka blandningen över fisken och fräset. Ställ in i ugnen. För mig tog det ca 35 minuter innan det var klart, mitt fiskblock var inte helt upptinat. Kolla med tandpetare att fisken är klar.

Idag hade jag sinnesnärvaro nog att ta en bild på det hela innan det åkte in i ugnen:



Men det blev ingen bild på det hela när det var färdigt...


RSS 2.0