Räkpanna med curry

Här kommer en rätt som jag, Tina, blev bjuden på när jag bodde hos Kim och Markus under Formexmässdagarna. Den var suveränt god! Här är Kims recept:


räkpanna med curry
 
4 porttioner
kryddstark rätt som serveras med ris, couscous eller sallad och vitlöksbröd. räkorna ska bara hettas upp, de blir sega om de får koka.
 
500-700g räkor med skal
1 stor gul lök, finhackad
1-2msk currypulver eller currypasta
1tsk paprikapulver
1 purjolök, hackad
300g färska chapinjoner
3 små paprikor, gärna olika färger
3 tomater
vetemjöl eller cream fraiche
2dl fiskbuljong
3dl vispgrädde
1dl vitt vin
1-2 vitlöksklyftor, hackade
salt
peppar
cayennepeppar
hackade kryddörter
citron
 
skala räkorna. smörfräs löken. strö över curryn och paprikapulvret, blanda väl. tillsätt purjon och fräs ytterligare några minuter. stek champinjonerna gyllenbruna på sidan om eller i annan panna. blanda med löken. skär paprika och tomat i bitar och tillsätt dem. strö över lite vetemjöl/cream fraiche och blanda väl. häll på buljongen, grädde och vinet. koka upp, låt koka ca 10 min. smaka av med hackad vitlök, kryddor och pressad citron. lägg ner räkorna, koka upp, dra bort dem från plattan men håll varm. servera

Köttfärsröra med basilika

Vet att jag har skrivit liknande förut, men ickeförty är det så verkligheten är: Man tager vad man haver och rör ihop det och ibland så blir det riktigt bra! Andra gånger blir det ätbart, men då hamnar det inte här!

Idag blev det så här:

4 hg köttfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
nästan 2 msk tomatpuré
en skvätt soya
sådär 10 strimlade blad basilika
grädde
1/5 tärning köttbuljong
svartpeppar och salt

Färsen frästes med löken i vanlig ordning. Sen rördes tomatpurén, och buljongtärningen ner. På med grädde (hur mycket beror på vad man tänker servera till) och i med basilika och kryddor. Låt puttra ca fem minuter. Vi åt rårivna morötter och rödbetor till. Väldigt gott! 

RSS 2.0