Snabb chorizogryta med Quinoa

Den här gjorde jag i kväll, tog det som fanns i frysen. Den blev klar på ca 15 minuter och blev riktigt god.

För 2 hyfsat stora portioner:

1 pkt (3 st) chorizokorvar
4-5 broccolibuketter
1 paprika
1 brk krossade tomater
1 krm sambal oelek
salt, peppar

Sätt igång Quinoan och sätt samtidigt på vatten att koka broccolin i. Koka broccolin några minuter och häll av dem i ett durkslag. Skär korven i ganska stora bitar och även paprikan i bitar. Häll de krossade tomaterna i en kastrull och lägg i korv, paprika och broccoli. Krydda med sambal oelek, salt och peppar efter smak och låt puttra några minuter till allt är varmt och paprikan börjat mjukna. Servera med Quinoan.

Godaste köttgrytan

Den här är bara så god, gör mycket och frys in, den blir bara godare nästa gång man äter den! Gryta kräver ju lite planering eftersom den ska koka ett tag, å andra sidan sköter den sig väldigt mycket själv.

Till 4 portioner:

1,5 kg kött (stek av nöt, älg eller rådjur) av nöt kallas det ibland bara stek, eller fransyska, går att köpa färdiga grytbitar också.
5 dl rödvin
1 dl balsamvinäger
3 krossade vitlöksklyftor
10 st krossade enbär
3 st lagerblad
1 skalad morot, skuren i slantar
1 hackad lök
salt, peppar, soya

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och skiva morot. Skär köttet i ganska stora bitar och bryn dem i en stekpanna eller stekgryta, dela upp det i två omgångar. Lägg allt köttet i grytan när allt är brynt tillsammans med grönsakerna och häll på vin och balsamvinäger. Sätt på lock och ställ grytan i ugnen. Köttet ska stå inne i ca 2,5 timma. Har man inte en gryta som klarar att stå i ugnen får det hela stå kvar på spisen. Låt det då puttra i 2,5 timma. Känn efter att köttet är riktigt klart, det ska nästan falla sönder i munnen.

Lyft upp köttet och sila såsen ner i en gryta. Koka upp såsen och red med maizena. Smaksätt med salt, peppar, soya och ev. lite socker. Lägg tillbaka köttet i såsen.

Servera gärna med ugnsstekt vitlökspotatis. Skiva potatisen och strö över hackad vitlök eller vitlökspulver och klicka smör över. Stek i ugn i 225 grader i ca 20 minuter. Sätt in potatisen när du tar ut köttet och stek den medan du gör i ordning såsen. Det är gott med svartvinbärsgelé till.

Kronärtskockssoppa med räkor

Det här blev vår middag i kväll! Bertans betyg var 5 soppslevar av 5 möjliga!

För 2 personer:

1 gul lök
1 burk kronärtskockshjärtan
2,5 dl vatten
3 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
ca 2 hg räkor utan skal
lite gräslök

Hacka löken och fräs den i lite smör. Häll av vattnet från skockorna och dela dom i halvor. Spara några till garnering och lägg resten i kastrullen. Häll på grädde och vatten och lägg i buljongtärningarna. Låt småkoka några minuter. Mixa soppan med en mixerstav eller vispa den så skockorna går sönder. Dela de resterande skockorna ytterligare en gång och lägg i dem samt räkorna och låt det hela bli varmt, men ej koka. Strö lite gräslök över och servera med bröd.

Några tips: Jag köper Euroshopper skalade räkor. Billigt och helt OK. En påse räcker länge. Vill man lyxa till det köper man räkor med skal och skalar själv, blir säkert ännu godare. Gräslök köper jag torkad på burk från kryddhyllan, jättebra till många olika tillfällen, lika god som färsk. 

Tomat- och ostgratinerade tonfiskrullar

Enkelt och gott sätt att använda burktonfisk, krämiga och goda!

För 2 personer:

1 burk tonfisk i vatten
1dl remouladsås
1/2 dl creme fraiche
1/4 - 1/5 finhackad rödlök
2 krm ceyennepeppar
salt
4 mjuka tortillabröd (mellanstora)
chilisås
riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka löken. Häll av vattnet från tonfisken och häll i en skål och blanda med remouladsås, creme fraiche och lök. Smaka av med cayennepeppar och salt. Fördela blandningen på de fyra bröden, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Häll över några klickar chilisås på varje rulle och smeta ut det över hela rullen. Strö över riven ost och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Servera gärna med sallad på paprika och tomater.

RSS 2.0