Tjocka revbensspjäll med coleslaw

Den här gången är det inte vad som fanns och måste ätas upp, utan vad som fanns och befanns OK!

Tror att jag sa det förra året, men det tål nog att sägas igen; vid den här tiden på året börjar julskinkorna förberedas, vilket gör att det ofta finns billigt fläskkött (det som inte blir julskinka) i butiksdiskarna. Hittade häromveckan tjocka revbensspjäll för 39.90/kilo, helt OK! Köpte så det räckte till två middagar för oss två, gissningsvis sådär 1,5 kilo och det var omgång nr 2 som åts ikväll.

Har nyligen upptäckt att stekpåsar är ett litet underverk. Det är min inspirationskälla och matförebild Airam http://airamsmat.webblogg.se/ som lärt mig detta. En sådan påse användes ikväll, helt suveränt när det gäller viss mat som tillagas i ugnen, man slipper vid/inbrända tillagningskärl, och framför allt, så bidrar det till att köttet blir mer smakrikt och saftigt! Nog om detta, så här gjorde jag:

Tjocka revbensspjäll skurna i portionsbitar, lagom till två personer
4 vitlöksklyftor
en skvätt (kanske sådär 2-3 msk) av vardera soya, balsamvinäger, chilisås och rött vin.
En rejäl pyts av svartpeppar, malen muskotnöt, chilipeppar, grillkrydda, malen ingefära och salt.

Blanda ihop kryddor med de flytande dito och slå över köttet, låt gärna marinera ett par timmar. Tyvärr hade jag idag inte den framförhållningen att jag gjorde det, men det blir ännu bättre smak på köttet om man gör det! Lägg det hela i en stekpåse och lägg i en lämplig form och ställ in i ugnen. i 175 grader i minst 1 tim o. 30 minuter, gärna 1,45. Till detta åt vi coleslaw, rekommenderas att man tar tillvara marinaden/såsen/skyn och förgyller tallriken med den när det ska ätas, den är så god!!!

Coleslaw gör jag så här:

Blanda 0,5 dl majonnäs (ingen smakfattig lightvariant) med ca 1 dl creme fraiche och 1 msk senap, salt och svartpeppar. Strimla vitkål och blanda i! Gör gärna mer än vad som går åt, den blir bara godare om den får stå till sig nåt dygn!  

Berits kräftsoppa

Under helgen blev vi bjudna på sopplunch hos kära svägerskan. En kanongod soppa som serverades med ett gott lantbröd. Här är receptet:

2 msk smör
2 stora morötter
1 purjolök
2 gula lökar
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 g kräftost i ask
1 brk kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
svartpeppar
lite hackad dill
1 msk hummerfond

Riv morötterna grovt, hacka löken och fräs detta i smöret. Tillsätt mjöl och vatten, buljongtärningar och svartpeppar. Låt puttra en stund, tillsätt sedan hummerfond, kräftost och creme fraiche. Precis innan servering läggs kräftstjärtarna och dill i.

Receptet räcker till ca 6 personer.

Grönsaksgratäng med grillad kycklingfilet

Med risk för att vara tjatig, så blev det häromdagen återigen en sån där "detta-måste-ätas-upp-innan-det-blir-försent-middag" som blev himla god. Det som behövde ätas upp var ett blomkålshuvud en bit zuccini och en överbliven skvätt hemmagjord Rhode Islandsås. Grönsakerna skars i bitar och lades i en ugnssäker form. Vispade upp två ägg och blandade i såsen (creme fraiche blandat med chilisås) tillsammans med en skvätt grädde och bredde det över grönsakerna som saltats och pepprats. Över detta skivades ost, ganska rikligt. In i ugnen i ca 200 grader tills osten såg trevlig ut. Till detta grillades kycklingfileter. Riktigt gott!

Kantarellsoppa



Dessa hittade jag idag, inte tillräckligt för en soppa, men tillsammans med en burk konserverade dito, räckte det och blev vansinnigt gott!

Till 2 pers:

Kantareller som ovan
ca 5 cm purjo i strimlor, alt en schalottenlök, hackad
2 msk smör
1,5 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong
2,5 dl grädde
1 pkt bacon, strimlat
salt och peppar

Fräs svampen i en kastrull i smöret till vätskan i svampen kokat in. Lägg i löken och låt den fräsa med en stund. Slå på vin, buljong och grädde. koka sakta i ca 10 minuter. Strimla och stek under tiden baconet. Tag gärna upp ett par kantareller för att använda till garnering och mixa resten av soppan. Fördela garnityr och bacon i i djupa tallrikar och häll på soppan. Servera mjukt eller hårt bröd med ost till.

Chilikassler

120088-62
Bild från Airams matblogg

Det här receptet har jag tagit från Airams matblogg: http://airamsmat.webblogg.se/, där jag numera hittar den mesta inspirationen till min matlagning. Eftersom den här bloggen är till för nära och onära kära som jag inte är alls är säker på att de har hittat till Airams eminenta matblogg, så lägger jag in receptet här. Det var nämligen så himla gott, och dessutom lätt- och snabblagat! Gjorde dock några små ändringar i hennes recept, vill du veta vilka så gå in på hennes blogg och jämför!

Till 2 pers:

5-6 skivor kassler
2,5 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 tsk chipotlepasta
1 tsk chilipeppar
2 vitlöksklyftor
en liten bit purjo i strimlor
Riven ost

Vispa grädden hårt och blanda i tomatpuré, chipotlepasta och chilipeppar. Hacka vitlök och strimla purjo och lägg detta i botten på en ugnsfast form. Lägg kasslerskivorna över och bred över grädden. Lägg riven ost i önskad mängd över det hela och grädda i ugn 225 grader till angenäm färg. Servera med nåt grönt. Vi gjorde en enkel sallad på isberg och gul paprika. Till de som vill ha mer kolhydrater kan man servera pasta eller ris till.

RSS 2.0