Älggryta

Det är ju inte svårt och det blir ju gott oavsett hur man gör. Idag gjorde jag så här:

ca 700 g älgkött - går lika bra med nötgrytbitar, fransyska eller rostbiff
1 gul lök
1 rejäl vitlöksklyfta
1 morot
balsamvinäger
kinesisk soya
vatten
krossade enbär ca 10 st
kryddpeppar
lagerblad
salt och peppar
grädde

Köttet skars i lite större bitar än det man får när man köper grytbitar i affären. Sedan brynte jag dom i en ordentlig klick smör. När de fått färg hällde jag på balsamvinäger, sådär 1 dl, nån skvätt soya och vatten så köttet nästan täcktes. Lägg i hackad lök, pressad vitlök, enbär, kryddpepparkorn, lagerblad och salt. Låt puttra tills köttet blir ordentligt mört och faller isär när man petar i det, 2 - 2,5 timma beroende på kött. Håll koll!

Sila och ta tillvara på buljongen, som nu har kokat ihop ganska rejält. Häll tillbaka buljongen i grytan och häll i grädde, sådär 1 - 1,5 dl, beroende på hur mycket buljong man fått kvar och hur mycket sås man vill få. Vill man ha en lite tjockare sås tar man även creme fraiche. Lägg i köttet igen när såsen kokat upp och smaka av med mer salt och peppar och kanske även soya.

Vi åt blomkålsmos till.

Fisk och klyftpotatis i ugnen

Hittade ett jättegott och lättlagat recept där man kan välja fisk efter tycke och smak. Jag använde också rödlök istället för purjolök. Har inga mått, gäller att våga chansa lite.

Potatis
Fisk (t ex lax. Jag använde pangafiléer)
Olja
Salt
Purjolök
Körsbärstomater
Svartpeppar
Fetaost
Timjan
Matlagningsyoghurt
Rivet citronskal

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i ugnssäker form. Häll över olja och lite salt. Låt stå i ugnen i ca 10 min.
Skiva purjolök och dela körsbärstomaterna. Fördela över potatisen. Lägg på fisken. Salta och peppra. Smula festaosten över fisken. Låt stå i ugnen i ca 10-15 min.
Som finnish när det tagits ur ugnen kan man klippa färsk timjan över. Till detta kan man servera matlagningsyoghurt m rivet citronskal.

Potatisgratäng-substitut

Det blev så bra så jag blev alldeles mallig, och väldigt mätt! Och faktiskt godare än en del potatisgratänger jag gjort i mina dar! Så här gjorde jag:

2 pers

1 zuccini
1 palsternacka
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
ca 1,5 dl grädde
mycket riven ost med mycket smak
salt och peppar

Skiva zuccinin och löken. Skär palsternackan i hyfsat tunna stavar och finhacka vitlöken. Varva i ugnssäker form. Salta mellan varven. Peppra. Häll över grädden. Är inte riktigt säker hur mycket grädde jag använde, men det ska gå upp på drygt hälften av innehållet i formen. Strö över osten. Jag använde 2/3 parmesan och 1/3 vanlig ost. Grädda i ugnen i 225 grader, nånstans runt 40 minuter, tills det har puttrat en stund och osten har fått fin gulbrun färg.

Hoppa inte över palsternackan i det här, det är den som gör att gratängen får en lite sötaktig potatisliknande smak. Ta en medelstor, annars två mindre. Ät och njut!


Kycklinglever i god sås, serverade med palsternackor

Som jag minns det var min mormor ingen höjdare på att laga mat. Däremot var hon väldigt duktig på all sorts handarbete och jobbade ju också som sömmerska och textillärare. De gångerna jag åt hennes mat är mitt minne att det var ganska smaklöst och tråkigt, inte vet jag, jag kan ha haft otur. Men jag minns en gång, när jag kan ha varit nånstans mellan 18 och 23(?) som jag blev bjuden på något som verkligen tilltalade mina smaklökar. Fick receptet och har gjort det väldigt många gånger sedan dess. Ikväll åt vi det och här är receptet:

4 pers
4-8 palsternackor
1-2 pkt kycklinglever (beror på hur hungriga folk är och om man serverar potatis till)
1-2 pkt bacon (mängd som ovan)
1 burk champinjoner (brukar jag hoppa över)
2 tsk vetemjöl (hoppar jag absolut över)
2,5 - 3 dl vispgrädde (kan även behövas mer, eller creme fraiche)
2 msk tomatpuré
svartpeppar och salt

Skala och halvera palsternackorna. Koka dem mjuka i saltat vatten och låt dem sedan rinna av. Lägg dem i rad på serveringsfat.

Fräs kycklinglever, bacon och de eventuella champinjonerna i smör. Krydda. Om man absolut vill använda mjöl, så pudrar man nu över det och tillsätter även tomatpurén. Rör om och häll på grädden. Låt det hela puttra ihop till en stuvning. Vill man inte använda mjöl nöjer man sig med tomatpuré och grädde. Blir det för löst lägger man i creme fraiche så det blir lite tjockare. Smaka av om det behövs mera kryddor. Häll sedan det hela över palsternackorna. Lite klippt persilja över ser trevligt ut. Vill man, kan man servera potatis till.

Man kan väl tillägga att kycklinglever är väldigt billig mat, inte heller har det samma kraftiga leversmak som nötlever. Dessutom kan man absolut, om nödvändigt, ersätta kycklinglevern med kycklingfilét eller grytbitar av nöt eller gris.

Ost-och skinksås, med fuskpasta = LCHF

Snart är det dags att döpa om den här bloggen till Eatit-LCHF, eftersom det i princip bara är jag som lägger in mina LCHF-recept här. Här kommer ett till:
Om man som vi gillar ost-och skinksås och har brukat äta det med pasta i någon form, kan jag meddela att det går precis lika bra med vitkål!!! Och snabblagat och gott som rackarn blev det också:

ca 200-grams bit rökt skinka
ca 2,5 dl tjock grädde (gärna 40%)
1 vitlöksklyfta
en bit grönmögelost typ grädddanablu eller liknande. För vår del blev det en halv blå Castello.
vitkål i önskad mängd
peppar

Strimla vitkålen och sätt på vatten för den att koka i.
Skär skinkan i stavar. Fräs den i smör med vitlöken en stund, häll sedan på grädden och lägg i osten. Låt det hela sjuda medan osten smälter ner.

När vitkålen kokat till lämplig "al dente" hälls den i durkslag så den får rinna av ordentligt.

Krydda såsen med peppar, salt behövs förmodligen inte eftersom både skinkan och osten är ganska salta. Är såsen för tunn, klicka i lite creme fraiche. För enkelhetens skull hällde jag ner vitkålen direkt i såsen. Sen var det dags att äta!

Trattkantarellsoppa

Eftersom frysen fortfarande svämmar över av svamp blev det idag trattkantarellsoppa. Min förhoppning var att kunna efterlikna Jonas underbara kantarellsoppa, som han gjorde till oss tidigare i höst. Det gick över förväntan. Så här gjorde jag:

ca 4 dl frysta trattisar
1 gul lök
ca 1,5 dl vitt vin från kartong som fortfarande ligger och skräpar i kylen
ca 2,5 dl grädde - vi har ju Milko här och nu är grädden 40%-ig, alltså mycket tjockare än den vanliga 36%-iga
ca 1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar

Stek/fräs svamp och lök tills all vätska kokat in. Häll på vinet och grädden, lägg i buljongtärningen och låt koka upp och sedan puttra ca 10 minuter. Späd med vatten eller vin om det behövs, alternativt häll på mera grädde eller creme fraiche om det blir för blaskigt (framför allt om man har grädde med lägre fetthalt). Krydda ordentligt. Mixa med mixerstav och ge ett uppkok. Kolla åter om det är för tjockt eller tunt enligt ovan.


RSS 2.0