Grönsakslåda

I brist på matlådor i frysen (förstår inte vart de tagit vägen?) var jag tvungen att hitta mig nåt att äta i min ensamhet, så det blev återigen en genomgång av kyl och frys och vad där fanns. Hittade bacon som behövde ätas upp innan bäst-före-datum passerades, detsamma gällde grädde med lång hållbarhet (så bra att ha hemma i reserv). Då uppstod idén att göra en variant på den gamla goda makaronilådan, som alla mina barn samt maken känner väl till. Således togs, självklart med LCHF som mål:

1 pkt bacon

Ca 1/3 påse frysta Euroshopper-grönsaker (blomkål-, broccoli- och morotsblandning)

4 ägg

2,5 grädde

1 vitlöksklyfta

riven ost

vitpeppar, chilipeppar


Klipp baconet i bitar och lägg i en ugnssäker form. Häll över de tinade (mina hann bli halvtinade) grönsakerna. Vispa ihop ägg, grädde (det går bra med mjölk), vitlök och kryddor och slå det över. Strö över riven ost - ju mer desto godare! Grädda i ugn 225 grader i ca 25 minuter eller till det hela har fått en inbjudande guldbrun yta. Det räcker till två stora portioner, jag åt ca 1/3 så jag lyckades med min föresats att få matlåda i morgon! Gott till var Creme Fraiche toppad med Sweet Chilisås (kombinationen snodde jag av Kim i lördags, jättegott!) eller enbart Sweet Chili var också gott! Lätt som en plätt, mätt som en - ja, vad rimmar?


Grillad kycklingfilet med grillbakade grönsaker

Det lät väl bra? Men just så var det! Återigen en "vad-i-hela-friden-ska-jag-göra-med-det-jag-har"? Fint väder och man vill grilla, och då blev det så här:

För 2 pers:
2 kycklingfileter som fick marinera i 50% vardera av Santa Maria Chili och dito Garlicmarinad

2 morötter
En bit färsk vitkål
nästan 1/2 zuccini
några "skivor" purjo 

Grönsakerna skar jag i strimlor och bitar = zuccinin, och blandade dom sedan med olja och ganska rikligt med nymald svartpeppar. Sedan lades dom i dubbel aluminiumfolie och klickades på några rejäla klickar smör för att sedan placeras på grillen, sådär en fem minuter innan kycklingen hamnade där.

En sås till det hela måste man ha och det blev som vanligt creme fraiche som bas, uppblandad med en liten skvätt chilisås, samt 1 tsk sambal och en vitlöksklyfta.

När det grillade var klart ströddes flingsalt på grönsakerna vid servering. Riktigt gott blev det! 

RSS 2.0