Godaste baconrätten

Med tanke på den hur långt det var mellan de senaste två inläggen här, så duggar de i och med detta tätt.
 
Men vi kände båda två att det här vill vi för vår egen skull komma ihåg och därför hamnar det här. Är det sedan någon annan som får glädje av det så är det bara så roligt!
 
Det här receptet har byggts på ett som en gammal arbetskollega lade upp på sin blogg för några dagar sedan. Tyckte det lät spännande och frågade efter proportioner osv, men har inte fått något svar på det. Så i kväll gick jag på erfarenhet och känsla och gjorde även lite ändringar och tillägg.
 
Hade nog inga jättestora förväntningar med tanke på ovissheten och ändringarna, men det blev alldeles väldigt gott! Att det sedan är oerhört billig och nyttig mat gör ju inte saken sämre!
 
För 2 portioner:
 
1 pkt bacon
1 gul lök
ca 2 msk tomatpuré
ca 2 msk chilisås (inte sweet chili, utan vanlig...)
ca 2,5 dl creme fraiche
ca 0,75 dl grädde
salt, svartpeppar, chilipulver, torkad basilika
god riven ost
blomkål, broccoli, broccolimix e. dyl.
 
Koka grönsakerna; blev ungefär 50/50 fryst blomkål och broccoli för vår del. Häll i durkslag och låt ånga av ordentligt.
Stek lök och bacon på svag värme, det ska inte bli brynt, bara mjukna till.
Blanda creme fraiche med tomatpuré och chilisås och kryddor. Var som vanligt generös med svartpeppar! Behövs en hel del! Häll sedan i grädden och blanda.
Häll grönsakerna i lämplig ugnssäker form och lök/baconblandningen däröver. Häll sedan på cremefraicheblandningen och strö över osten. Gratinera i ugn i ca 20 minuter eller tills det börjar synas lite guldbruna goda bubblingar.
 
Rätten står sig väldigt bra som den är, men är man lagd åt det hållet så kan man absolut ha antingen någon potatis eller lite ris till. Eller ännu hellre; en god sallad!
 

Kyckling i tomat-och basilikasås

Som vanligt länge sedan, men när jag äntligen är inne är det roligt att se att det fortfarande finns besökare här. Inte många men det finns!
 
Ikväll blev det en sån där vet-inte-vad-jag-ska-göra-för-mat-så-jag-testar-om-det-här-funkar-middag. Och det funkade. Maken tyckte jag skulle skriva ner det så jag kunde göra det igen. Så här är det.
 
2 kycklingfileter
5-6 soltorkade, marinerade tomater
ca 2 msk tomatpuré
ca 2 msk chilisås
1/2 kycklingbuljongtärning
svartpeppar, salt
ca 1 msk torkad basilika (har ingen färsk hemma)
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
 
Hacka de marinerade tomaterna. Tärna kycklingfileterna och bryn dem i en gryta. Lägg ner tomaterna och tillsätt tomatpure och chilisås och rör runt. Häll sedan i creme fraiche och rör runt, däreftergrädden, buljongtärning och kryddorna, snåla inte med svartpeppar och basilika. Låt puttra och smaka av. Ev kan mer grädde behövas om det blir för tjockt, alternativt vatten om man är lagd åt det håller. Servera med valfritt, för oss såklart grönsaksmos.

RSS 2.0