Goda snabbmiddan

Här kommer gårdagens middag, supersnabb, enkel och rillräckligt smaklig!

Mängd av ingredienser avgörs av hur många man är, eller hur mycket man äter!

Kassler i skivor
Wokgrönsaker, jag använde Euroshoppers
Sweet chilisås
Creme Fraiche

Fräs wokgrönsakerna i en stekpanna. Häll på sweet chilisås i önskad mängd. Fräs kasslern i en annan stekpanna (eller ta vid kastrull till grönsakerna). Servera med creme fraiche. Klart på ca 10 minuter!

Fläskfilet med annorlunda ostsås

Av olika anledningar (läs olika rätter) hade jag ett halvt paket av vardera ICA:s färskost vitlök och örter och Creme Bonjour gräslök och örter. Dessa var i behov av att ätas upp. Eftersom de hade billig fläskfilet i affären när jag var och handlade idag, så blev det så här:

2 pers:
Dessa båda halva ostaskar (får man inte tag på halva förordar jag en ask Creme Bonjour)
1/2 fläskfilet
1/2 purjo strimlad
1 vitlöksklyfta hackad

Skiva filen och krydda med peppar. Stek den och krydda med salt. När den vänds så lägg i lökarna och låt dem fräsa med. När filen fått färg så sänks värmen och lägg i osten, som får smälta ner och bli till en tjock sås, det tar ca 10 minuter. Smaka av med mer salt och peppar. Till detta så åt vi en sallad.

Gott, snabbt och smärtfritt!

Köttfärssås utan spagetti

Har i vår LCHF-iver saknat köttfärssås och spagetti, det är en sån klassiker och ett i alla lägen säkert kort. Men då är det ju det där med pasta, massa kolhydrater i det och det vill vi ju inte ha! Men nånstans där, tror det var under gårdagskvällen, så såddes ett frö till en idé, kan man inte använda vitkål i stället för spagetti? Det ser ju nästan likadant ut :-). Nåja, det var värt att pröva, tyckte jag. Men jag kom fram till att det bästa var nog att gegga ihop det redan på tillagningsstadiet! Sagt och gjort, trial and error, och det blev riktigt gott! Så här gjorde jag:

För 2 pers, äter man inte som en häst blir det åtminstone en matlåda över:

1/4 vitkålshuvud
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 hg köttfärs
1 brk krossade tomater
ca 2 msk tomatpure
en skvätt rödvin (eller ytterligare en burk krossade tomater)
ca 1 dl grädde
massa kryddor
riven ost, även gärna lite parmesan

Strimla vitkålen, hacka löken. Bryn detta tillsammans med köttfärsen och de pressade vitlöksklyftorna i en stekpanna. Det blir ganska fullt, man behöver en hyfsat stor panna, har man inte det så bryn färsen först och lägg den åt sidan och bryn kål och lök och lägg sedan i färsen. Kålen smälter ihop när den bryns så det tar mindre plats. När färsen och det övriga brynts normalt mycket för vanlig köttfärssås, så häller man på krossad tomat och tomatpure samt kryddor. Krydda rejält, jag tog ordentligt med svartpeppar, chilipeppar, paprikapulver, spiskummin, muskotnöt, salt, samt min egenimporterade Gambiakrydda (stark). Kort sagt, krydda som du brukar, men dubbelt! När detta kokat ihop hyfsat så slå på grädden och låt det fortsätta puttra på svag värme ytterligare ett tag. Riv under tiden ost, och glöm inte att smaka av såsen, krydda mer om det behövs. Innan servering så hällde jag över en halv tärnad röd paprika och lite strimlad basilika, man får väl ta sig friheten att säga "jättegott, sa Tina"


RSS 2.0