Enkel saffransfiskgryta till vardags

Hade tänkt experimentera med lite kaviar i en fiskgryta men precis innan jag skulle ha ner det slog det mig att va fasiken, man brukar ju ha saffran i fisksoppa, så det måste man ju kunna ha i fiskgryta också! Dessutom är det ju nästan jul och självklart är det trevligt med smak och doft av saffran i huset då! Det blev jättegott och enkelt och snabbt också:

2 pers

1 block hokifilet skuren i kuber
1/2 purjo
1 vitlöksklyfta
1 pkt saffran
lite vitt matlagningsvin (eller äkta vin)
ca 2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 msk tomatpuré
timjan, basilika, vitpeppar, salt

En lagom stor bit vitkål som strimlats och sen kapats på tvärsen också.

Vill man skippar man vitkålen, och serverar ris till. Men eftersom vi inte äter ris så ofta, så började jag med att fräsa vitkål och lök i smör i en gryta. Det ska inte ta färg, bara smälta lite. Sen hällde jag i vinet, creme fraichen, saffran och tomatpuré, samt även buljongtärning och kryddor. Jag tog lite för mycket vin så grytan blev lite väl tunn, späd hellre med vin i den utsträckning som behövs. När det börjar puttra så lägg i fisken. Låt puttra i ca 5-10 minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Färdigt!

Korv Stroganoff á la LCHF

Behövs inga stora förändringar för det egentligen. Det var väl mer det där med att man alltid har ätit ris till och att hitta ett fungerande alternativ till det. Men det funkade alldeles utmärkt med vitkål (igen).

2 pers

1/2 falukorvsring
1 gul lök
grädde
tomatpure
svartpeppar, chilipulver, paprikapulver

vitkål strimlad och sedan kapad tvärsöver i 2-cm-längder
riven ost
grädde
peppar, salt, riven muskotnöt

Skiva korven och skär sedan stavar. Hacka löken. Fräs i smör i gryta. När korven börjat ta färg så häll i tomatpure och grädde (så det blir lagom mängd sås), och krydda. SAMTIDIGT fixar man vitkålen; Lägg i smör i en annan gryta samtidigt som till korven och låt smälta, häll sen ner vitkålen. Låt den mjukna i smöret medan korven fräser. När grädden hällts ner över korven häller man ner den rivna osten (ca 1 dl) samt kanske 1/2 dl grädde i vitkålen, krydda. Korven kan puttra en stund, vitkålen ska ha lite svagare värme, annars bränner den. Se till att osten smält ordentligt i kålen. Båda blir klara samtidigt, väldigt praktiskt! Dessutom snabblagat och billigt.

Moderniserad gratinerad falukorv

När barnen var små och både plånboken och tiden knapp, vankades det falukorv i olika varianter. En av dom var ärvd från barnens mormor och serverades alltså även när jag var barn. Idag moderniserade jag den att passa bättre i vår LCHF-kost och det blev MYCKET bättre än den ursprungliga! Vet att Airam har en snarlik variant, har provat den, men faktiskt blev det här bättre, som sagt. 

Till två pers:

1/5 ring falukorv av bra sort
senap
ost
grädde
vitkål
salt, peppar, mald muskotnöt

Snitta skivor i korven, men skär inte helt igenom. Lägg korven i en ugnssäker form. Peta ner senap mellan skivorna. Rekommenderar en sötstark senap, men det går bra med vanlig Findus. Skär nån millimetertjocka skivor av osten, går bra med vanlig hushållsvariant, annars gärna nån smakrikare. Ostskivorna (sådär 2x1 cm) petas ner i senapen mellan korvskivorna.

Strimla vitkålen, mängd efter behag, men det går inte åt lika mycket som man tror. Lägg den i formen bredvid korven. Salta, peppra och dofta över lite mald muskot. Fick några ostbitar över som jag strödde över vitkålen, det rekommenderas! Häll över lite grädde, tror jag använde ca 1 dl, en mindre del på korven och lite mer över vitkålen. Jag klickade även över lite smör. In i ugnen 225 grader sisådär 20 minuter.
Jättesnabbt, jättebilligt och jättegott!

RSS 2.0