Bertans bröd

7   dl   mjölk
1,5 dl  ljus sirap
1,5 dl  mörk sirap
1,5 dl  kli
1 l       vetemjöl
1 l       rågsikt
1 tsk   salt
25 g    jäst

Värm mjölken till ca 35- 37 grader( fingervarmt) och lös jästen. Tillsätt sirap, kli samt salt och rör om. Tillsätt mjölet allt eftersom och bearbeta tills en smidig deg har uppnåtts. När degen har fått en lagom konsistens så mår den bra av att vila i 10 minuter.
Dela degen i fyra lika stora delar och forma till avlånga limpor.
Lägg limporna på en plåt, täck över med en handduk och låt dom jäsa i ca 45 minuter. Jäsningstiden kan variera beroende på temperatur på mjöklen samt även temperatur i rummet.
Slå på ugnen och ställ den på 175 grader.
Efter jäsning pensla brödet lätt med lite ljummet vatten. ( Man kan även ha en aning sirap i vattnet)
Baka av i nedre delen på ugnen i ca 45 minuter, eller tills brödet fått en fin färg.
Avnjut sedan brödet i en harmonisk miljö.

Kommentarer
Postat av: vickie

det där brödet alltså... jah drömmer forfarande om d!

2007-11-12 @ 12:28:08
URL: http://bhiss.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0