Godaste köttgrytan

Den här är bara så god, gör mycket och frys in, den blir bara godare nästa gång man äter den! Gryta kräver ju lite planering eftersom den ska koka ett tag, å andra sidan sköter den sig väldigt mycket själv.

Till 4 portioner:

1,5 kg kött (stek av nöt, älg eller rådjur) av nöt kallas det ibland bara stek, eller fransyska, går att köpa färdiga grytbitar också.
5 dl rödvin
1 dl balsamvinäger
3 krossade vitlöksklyftor
10 st krossade enbär
3 st lagerblad
1 skalad morot, skuren i slantar
1 hackad lök
salt, peppar, soya

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och skiva morot. Skär köttet i ganska stora bitar och bryn dem i en stekpanna eller stekgryta, dela upp det i två omgångar. Lägg allt köttet i grytan när allt är brynt tillsammans med grönsakerna och häll på vin och balsamvinäger. Sätt på lock och ställ grytan i ugnen. Köttet ska stå inne i ca 2,5 timma. Har man inte en gryta som klarar att stå i ugnen får det hela stå kvar på spisen. Låt det då puttra i 2,5 timma. Känn efter att köttet är riktigt klart, det ska nästan falla sönder i munnen.

Lyft upp köttet och sila såsen ner i en gryta. Koka upp såsen och red med maizena. Smaksätt med salt, peppar, soya och ev. lite socker. Lägg tillbaka köttet i såsen.

Servera gärna med ugnsstekt vitlökspotatis. Skiva potatisen och strö över hackad vitlök eller vitlökspulver och klicka smör över. Stek i ugn i 225 grader i ca 20 minuter. Sätt in potatisen när du tar ut köttet och stek den medan du gör i ordning såsen. Det är gott med svartvinbärsgelé till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0