Älggryta

Det är ju inte svårt och det blir ju gott oavsett hur man gör. Idag gjorde jag så här:

ca 700 g älgkött - går lika bra med nötgrytbitar, fransyska eller rostbiff
1 gul lök
1 rejäl vitlöksklyfta
1 morot
balsamvinäger
kinesisk soya
vatten
krossade enbär ca 10 st
kryddpeppar
lagerblad
salt och peppar
grädde

Köttet skars i lite större bitar än det man får när man köper grytbitar i affären. Sedan brynte jag dom i en ordentlig klick smör. När de fått färg hällde jag på balsamvinäger, sådär 1 dl, nån skvätt soya och vatten så köttet nästan täcktes. Lägg i hackad lök, pressad vitlök, enbär, kryddpepparkorn, lagerblad och salt. Låt puttra tills köttet blir ordentligt mört och faller isär när man petar i det, 2 - 2,5 timma beroende på kött. Håll koll!

Sila och ta tillvara på buljongen, som nu har kokat ihop ganska rejält. Häll tillbaka buljongen i grytan och häll i grädde, sådär 1 - 1,5 dl, beroende på hur mycket buljong man fått kvar och hur mycket sås man vill få. Vill man ha en lite tjockare sås tar man även creme fraiche. Lägg i köttet igen när såsen kokat upp och smaka av med mer salt och peppar och kanske även soya.

Vi åt blomkålsmos till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0