Fisksoppa

Ett recept hämtat från ICA, inlagt av en privatperson, alltså inte ICA:s eget recept. Detta bjöds Kim och Markus på när dom var här på annandag jul och blev förtjusta, därav hamnar det nu här.

4 portioner

400 g torsk, hoki el. liknande
300 g lax
ska sägas här att jag använde hälften så mycket fisk när soppan gjordes som förrätt till fyra personer
1/2 purjolök
1/2 gul lök
smör att fräsa i
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpure
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
5 dl vatten
1,5 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 pkt saffran
300 g räkor med skal (eller ca 100 g crabsticks, kräftstjärtar, skalade räkor osv)

Strimla purjon och hacka löken. Fräs löken i en stor gryta. Pressa i vitlöken och rör ner tomatpure, salt, timjan och basilika. Låt det fräsa med en kort stund
Tillsätt vin och buljongtärningar, låt koka ett par minuter. Rör sedan ner vatten, grädden, creme fraiche och saffran. Låt det sjuda i 15 minuter.
Skär fisken i lagom stora kuber, lägg i grytan och låt sjuda i ytterligare 7 minuter.
Tillsätt sist räkorna och låt dem bli varma, servera sedan genast.
Servera med aioli, eller fuskaioli - creme fraiche med vitlök.

Aioli görs annars snabbt så här:
för fyra tas två äggulor, pressa i en eller två vitlöksklyftor och en tesked salt. Vispa ihop med elvisp. Tillsätt sedan olivolja, bara en liten skvätt i taget till att börja med medan elvispen går, sedan i en fin stråle under elvispning. Häll på detta sättet i ca 1,5 dl olivolja. Avsluta med lite citronsaft.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0